Impressie zandkleur vloertegels bij Tegelstudio Zeeland in Vlissingen
Impressie grijze vloertegels bij Tegelstudio Zeeland in Vlissingen

Een keramiek vloer heeft vele voordelen, en uiteraard ook een paar nadelen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste voor u op een rij.

De voordelen

Perfect voor vloerverwarming

Keramiek is de ideale keuze om met vloerverwarming te combineren. Het geleidt warmte, blijft goed op temperatuur en isoleert niet. Daardoor heeft u optimaal profijt van uw vloerverwarming. Ook kan bij vloerverwarming de watertemperatuur van de CV lager ingesteld worden, wat weer gunstig is voor uw energierekening. Voor vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer werken we samen met Moens Tegels en Sanitair

Hygiëne

Één van de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor een keramische vloer is hygiëne. Keramiek is stofvrij en goed schoon te houden. Over het algemeen trekt vocht en vuil niet in keramiek tegels.

Onderhoudsarm en duurzaam

Keramische vloertegels zijn keihard en daardoor ijzersterk en bestand tegen een stootje. Ze bestaan uit minuscule kleikorrels, ertsen, quartzen en mineralen. Deze worden samengeperst en daarna op hoge temperatuur worden gebakken. Hierdoor ontstaat een keiharde tegel die goed schoon gehouden kan worden. Door deze eigenschappen gaat uw vloer langer mee, blijft hij langer mooi en heeft u er jarenlang plezier van.

Enorme keuze

Er is een enorme keuze aan stijlen, kleuren en formaten: betonlook, houtlook, hardsteenlook, marmer-effect, mat of glanzende tegels, hele grote tegels, hele kleine tegels en van alles er tussenin. Kortom: voor ieder wat wils, vooral omdat vloertegels ook voor wanden gebruikt kunnen worden. Voor elke smaak en stijl zijn er bijpassende tegels te vinden.

Prijs/kwaliteit

Doordat een keramische vloer jaren meegaat is keramiek een voordelige keuze. Keramiek tegels zijn er in allerlei prijsklassen, en heeft u het geluk tegen een restpartij aan te lopen die bij uw smaak en de in te richten ruimte past, dan kan het zelfs nog iets voordeliger.

Antistatisch

Een keramische vloer is antistatisch. Hij geeft geen ‘schok-effect’ bij wrijving/lopen en het daarna het aanraken van bepaalde materialen. Vooral ’s winters bij droge lucht is dat een fijne gewaarwording.

Binnen en buiten dezelfde tegel?

Ook die mogelijkheid bestaat! Sommige productlijnen bevatten ook keramische tegels voor buiten. Deze zijn meestal 2 of 3 cm dik. Verder zijn ze vorstbestendig en hebben veelal een hoge antislipwaarde. Doordat ze dunner zijn dan betonnen tegels worden ze wel anders verwerkt en stellen ze hogere eisen aan de ondergrond dan betonnen tuintegels.

Impressie zandkleur keramiek vloertegels bij Tegelstudio Zeeland in Vlissingen

De nadelen

Schoonmaakmiddelen

Keramische vloertegels kunnen niet met elk willekeurig schoonmaakmiddel gereinigd worden. Reinigingsmiddelen met zeep, olie of was laten een laag achter waardoor afdrukken van (vier)voeten en handen zichtbaar worden en stof, haar en vuil makkelijker blijft plakken. Daarnaast kan het zuur van de meeste schoonmaakmiddelen zich vastbijten in de tegel waardoor op lange termijn slijtage optreedt of lelijke plekken ontstaan.
Gebruik voor keramiek vloeren bij voorkeur een speciaal reinigingsmiddel dat zo neutraal mogelijk is.

Warmte

Dezelfde eigenschap die keramiek zo ideaal maakt voor vloerverwarming heeft ook een minpuntje: in de zomer wordt de vloer warm op plekken waar de zon erop schijnt en kan het in huis wat warmer aanvoelen (tenzij er vloerkoeling aanwezig is).

Krassen

Hoewel goede kwaliteit keramische tegels keihard en krasvrij zijn, zijn er ook tegels op de markt die in een lagere slijtklasse vallen. Deze slijtklasse wordt aangegeven met de PEI waarde. PEI staat voor Porcelain Enamel Institute en de klasses lopen van 1 (zeer licht gebruik) tot 5 (zeer intensief gebruik). Onze tegels vallen voornamelijk in klasses 3-5.

Klasse 1: voor zeer licht gebruik, kan krassen bij krassend vuil; geschikt voor slaapkamer/badkamer of voor op een muur
Klasse 2: Voor rustig/normaal gebruik in ruimtes die niet van buitenaf toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld in een thuiskantoor of op de bovenverdieping.
Klasse 3: Voor normaal gebruik, kan enigszins tegen krassend vuil; geschikt voor een keuken/gang/woonkamer/balkon
Klasse 4: Voor intensief gebruik, kan tegen krassend vuil en veel belopen; geschikt voor bijvoorbeeld winkel, horeca en druk bezochte ruimten
Klasse 5: De hoogste klasse, voor zeer intensief gebruik. Bestand tegen veel krassend vuil en belopen, geschikt voor alle bovenstaande toepassingen en daarnaast bijvoorbeeld een terras of patio.

Leggen en vervangen

Voor het leggen van een grote tegelvloer zijn bepaalde vaardigheden en kennis nodig. Waar u een laminaatvloer vrij eenvoudig zelf legt, is dat met een tegelvloer lastiger, het is een klus voor de gevorderde doe-het-zelver of professional.
Een tegelvloer vervangen is wat ingrijpender dan de meeste andere vloeren. Aan de andere kant gaat een tegelvloer veel langer mee dan bijvoorbeeld laminaat en zal het over het algemeen niet nodig zijn de hele vloer te vervangen.

Scroll naar boven